De beelden, Moai, werden indertijd uit de rotsen gehouden bij de vulkaan Rano Raraku. De hoeden van rood steen kwamen uit de groeve Puna Pau. Daarna werden ze verplaats over het hele eiland naar voornamelijk plekjes aan de kust. Die beelden waren 10 ton tot 75 ton.

 

Als ik het goed begrijp zijn al die opstellingen op een gegeven moment allemaal omgegooid. Een paar plaatsen zijn de laatse 60 jaar gerestaureerd en zijn de beelden weer overeind gezet, maar er zijn nog een flink aantal plekken waar de beelden, voorover, met hun snuit in de grond liggen.

We hebben plaatjes van de bekende plekken, waar de beelden rechtop staan en van de twee groeven. Voor meer details en geschiedenis moet je maar verder op internet zoeken. Omdat er niks is beschreven over de geschiedenis en de verhalen door overlevering zijn overgebracht, zijn er nogal wat hiaten. Afhankelijk van wie aan het woord is zijn er verklaringen voor het opeens stoppen met het maken van de beelden. Maar ook waar alle bomen zijn gebleven, die ooit op het eiland hebben gestaan. En zo zijn er nogal wat meer witte vlekken in de geschiedenis van dit eiland, die voor verschillende invulling openstaan. 

Tahai, ten noorden van het stadje Hanga Roa aan de westkant van het eiland.
Je hoopt op een mooie rode zonsondergang, zonder wolken, maar dat komt niet vaak voor, dus moet je genoegen nemen met wat je krijgt te zien.Op dit plateau staan 5 beelden, daarnaast is er nog een plateau met slechtst een beeld. Maar die heeft dan nog wel zijn ogen, wat je voor de rest niet meer tegenkomt. 

Het was nu natuurlijk rustig, maar je zit niet alleen te wachten op de zonsondergang. 

 




Ahui Tonjariki aan de oostkant het eiland
1 14 de 15 stuks
Dit plateu en de 15 maoi zijn in de vorig eeuw weer netjes in orde gemaakt. De rode hoeden zijn niet allemaal teruggeplaats en liggen nog op het veld.

Dit is een populaire plek om de zonsopgang te bekijken, maar het weer werkte niet helemaal mee. Het is indrukwekken hoe groot de beelden zijn als je de foto vergroot zie je bij het derde beeld van rechts Karin staan.

 

 

 

 

 

 

Ahui NauNau op het Anakena strand in het noorden

1 14 Noordkant verHet verhaal gaat dat de eerste bewoners van het eiland hier voet aan de wal zetten. Dit zou dan ook een van de oudste plekken moeten zijn waar de Maoi zijn geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

Ahui Akivi in het centrum van het eiland, met hun gezicht naar de zee.

Het regende al flink dus, even snel een foto. De volgende dag zijn we terug gegaan. We hebben ze toen nogmaals op de kiek gezet, maar 
1 14 de 7nu zie je dat deze met hun gezicht naar de zee staan, als enig op het eiland.

De 7 zouden verwijzen naar de eerste verkenners van het eiland waar de eerste bewoners van Paaseiland vandaan komen.