1 11 ontvangstRapa-Nui, zoals het eiland door de lokale bevolking wordt genoemd. Een aanal dagen niks doen en de rest van de tijd het eiland bekijken is het plan voor deze besteming. De 1e volle dag hebben we lekker rond het huisje gehangen en 's avond onze eerste groep Moai, de beelden van het paaseiland bij zonsondergang bekeken.

De 2e en 3e dag zijn met een auto op pad geweest en hebben de bezienswaardig heden buiten het stadje bekeken. De 4e dag weer rustig aan en tot slot de 5e dag terug naar Santiago.

De bezienswaardigheden zijn te verdelen in :

- de beelden en groeven
- de vulkaan kraters
- het oragon dorp
- overige en ruines

Wij zijn van de types, als we niet goed kunnen zien wat het is, kunnen we er niet zo veel mee, dus een veld met omgegooiden beelden is leuk voor de archeologen, maar is aan ons niet besteed. Geen zorgen er blijft meer dan genoeg over op Paaseiland om te bekijken.

Klik de verschillende linkjes aan en lees onze belevenissen.

Wat ons ook opviel was de begraafplaats en dat we werden geconfronteerd met de "plastic soup".

Gisteren aangekomen in Santiago en na een nachtje slapen vroeg op voor de vlucht naar Paaseiland. Vroeg uit de veren en op naar de bus. De vlucht gaat 5 uur duren richting het westen.

We hadden gisteren al even gekeken waar de bus zou stoppen, want het bordje van de bushalte stond er niet (meer). Ik had op internet al gelezen dat de bus er om de 10 minuten langs komt, dus moet wel gaan lukken. 
We waren al voor de wekker wakker, die Nederlandse tijd ben je niet in 2 nachten kwijt en stonden ruim op tijd bij de bushalte. Die pikt ons op de verwachte plek op en door naar het vliegveld. Deze verbinding van Centropuerto.cl is voor ons perfect, stopt op nog geen 200 meter van de studio en snel van en naar het vliegveld.

 De beelden, Moai, werden indertijd uit de rotsen gehouden bij de vulkaan Rano Raraku. De hoeden van rood steen kwamen uit de groeve Puna Pau. Daarna werden ze verplaats over het hele eiland naar voornamelijk plekjes aan de kust. Die beelden waren 10 ton tot 75 ton.

 

Als ik het goed begrijp zijn al die opstellingen op een gegeven moment allemaal omgegooid. Een paar plaatsen zijn de laatse 60 jaar gerestaureerd en zijn de beelden weer overeind gezet, maar er zijn nog een flink aantal plekken waar de beelden, voorover, met hun snuit in de grond liggen.

We hebben plaatjes van de bekende plekken, waar de beelden rechtop staan en van de twee groeven. Voor meer details en geschiedenis moet je maar verder op internet zoeken. Omdat er niks is beschreven over de geschiedenis en de verhalen door overlevering zijn overgebracht, zijn er nogal wat hiaten. Afhankelijk van wie aan het woord is zijn er verklaringen voor het opeens stoppen met het maken van de beelden. Maar ook waar alle bomen zijn gebleven, die ooit op het eiland hebben gestaan. En zo zijn er nogal wat meer witte vlekken in de geschiedenis van dit eiland, die voor verschillende invulling openstaan. 

1 13 zuidvulkaanBeiden vulkanen zijn al eeuwen in rust en de kraters zijn meertjes geworden. In het zuiden is de krater Rano Kau een soort micro milieu geworden, in de beschutting van de kraterwand is daar natuur anders dan op de rest van het eiland.

Het dorp Orongo stamt uit de tijd van het Make-Make geloof vanaf circa 1680 tot 1866. De ovale huisjes werden in de lente gebruikt door deelnemers aan het religieuze feest wat hier plaatsvond. Hoogtepunt was dat vertegenwoordigers van de stammen, birdman, van het eiland naar een klein eilandje voor de kust zwommen en een ei bemachtigde uit het nest van de broedende vogels. Het ging erom om als eerste terug te zijn. Leuk voor de hoofdman want die was een jaar de topman van het eiland, leuk voor de birdman, want voor hem waren er ook een aantal voordelen, zoals een maagd die al 3 maanden zich in een grot aan het voorbereid was op haar bruidegom.

1 14 Platic soupkettingIn het noorden van het eiland heb je Anakena beach, een mooi zand strand, met een aantal restaurantjes en een beelden groep. We waren daar vroeg in de ochtend als eersten. We liepen o.a over het strand langs de waterrand. Het werd eb dus konden we aan een rand in het zand zien tot hoever de vloed was gekomen. Eigenlijk een mooie ketting met zeewier in allerlei kleurtjes.

1 12  begraafpalaats

 Een plaatje zegt meer dan duizendwoorden. Kijk hoe het graf de overledenen eer aan doet.