Na Puno staat Cuzco op onze planning. Vandaaruit daar gaan we naar Machu Picchu. Leuk bedacht maar dan hebben we niet met de inwoners van deze streek rekening gehouden.
We vertrekken in de ochtend met de bus vanuit Puno naar Cuszco, bovenste etage helemaal voorin, mooi weer dus prima te doen. De reis gaat nonstop door, dus fijn dat er een toilet aan boord is. Aan het begin van de middag komen we aan op het busstation van Cuszco. Na wat geharrewar met de taxi chauffeur staan we in de goede straat. We kunnen onze kamer betrekken en gaan op pad naar het reisburo om de trip voor de volgenden dag naar Machu Picchu te boeken. We hebben in Uyuni van 2 jonge dameseen tip voor een goed reisbruo  gekregen en gaan daar meteen op af. Ik heb al uitgerekend wat het me zou kosten als ik alles zelf regel, dus daar moet het niet boven komen.
We maken een goede afspraak over de prijs en dan betalen we een deel. Er is een klein probleempje. De regio is een internationaal vleigveld beloofd, maar daar komt maar niks van. Er is nu voor morgen en de 2 dagen erna een staking uitgeroepen. Je kan geen kant meer op, omdat de wegen worden afgezet met stenen. Dus Machu Picchu valt daar ook onder. We zijn optimistisch en gaan ervanuit dat het morgen wel gaat lukken. Maar nee hoor, de volgende ochtend om 9 uur worden we gebeld. Alles zit vast mensen die die dag om 4:30 zijn vertrokken staan klem in de file, dus onze trip gaat vandaag niet door.
De ochtend gebruikt het kantoor om meer informatie te krijgen over de toestand en om 13:00 is wel duidelijk dat er niks duidelijk is. Wij trekken ons plan. We gaan vanavond weg naar Arequipa en vliegen later wel vanuit Lima naar Cuzco om dan de Machu Picchu trip te doen. Het aanbetaalde geld krijgen we terug en de reserveringen voor later worden gemaakt. Aanbetalen hoeft niet.

De dame waar we de kamer van huren hebben we eerst gevraagd of een dag langer kunnen blijven, om in de loop van de dag te vertellen dat we vanavond vertrekken en dat we later terugkomen. Alles is goed, erg vriendelijk en soepel.

Met de nachtbus naar Arequipa. Onze eerste nachttrip, spaart wel de kosten van een overnachting uit, maar komt er nog wat van slapen terecht?